رئیس خانه عکاسان ایران گفت: امسال در جریان پیاده روی اربعین حسینی در مسیر نجف تا کربلا، بزرگترین عکس پانورامای جهان که ۸ کیلومتر از این پیاده روی را پوشش میدهد، به ثبت رسید.
سید احسان باقری در گفتگو با خبرنگار اعزامی مهر به عراق، در خصوص عکاسی از مراسم پیادهروی اربعین در چند سال گذشته اظهارداشت: در این چند سال که توفیق پیادهروی اربعین را داشته ام، همواره این دغدغه را داشتم که بتوانم از این عظمت یک تصویر درست ارائه کنم تا کسانی که توفیق حضور نداشته اند، بتوانند گوشه ای از عظمت آن را ببینند.
وی افزود: سال گذشته کتابی را آماده کردیم که از این چندین سال سفر تشکیل می شد و «پیاده آمده ام» نام داشت. من هر سال روی یک موضوع خاص مثل حال و هوای زائران، نذورات، موضوعاتی که در طول مسیر اتفاق می افتاد و عزاداری ها کار کرده ام و مجموع آنها را در این کتاب آورده ام.
رئیس خانه عکاسان ایران با بیان اینکه این کتاب قبل از اربعین سال گذشته رونمایی شد، گفت: اگرچه «پیاده آمده ام» تا حدی این فضا را منعکس می کرد. اما با توجه به اینکه عراق یک سرزمین مسطح است و عکاسی و تصویربرداری از روی زمین عظمت و جمعیت را نشان نمی دهد؛ متاسفانه می دیدیم خیلی پوشش هوایی در این پیاده روی انجام نمی شود و فقط به صورت نادر هلیکوپتر ارتش هر از چند گاهی یک تصویر می گرفت که آن هم واقعاً پوشش خوبی نبود.
باقری ادامه داد: خیلی آرزو داشتم که از این جمعیت از بالا تصویر بگیرم تا عظمت آن مشخص شود. البته در یکی دو سال اخیر، الحمدالله پوشش هوایی برنامه اربعین بهتر شده است.
وی با اشاره به اینکه این عظمت و جمعیت در دنیا هیچ انعکاسی داده نمی شود، افزود: خبرگزاری ها و رسانه های دنیا عملاً کار زیادی روی این مسئله انجام نمی دهند؛ لذا به ذهنم رسید یکی از کارهایی که می توان کرد این است که از بالا به صورت یک تصویر پانوراما، مسیر نجف-کربلا را پوشش داد و این عکس در دنیا از این جهت که طویلترین عکس از عظیمترین پیاده روی تاریخ است، ثبت رکورد کند.
باقری تصریح کرد: در دو سه سال اخیر خیلی تلاش کردم و سال گذشته هم با یک تیم کامل با تجهیزات و صرف هزینه های زیاد به دنبال انجام این کار بودیم اما متاسفانه موفق نشدیم.
وی با تاکید بر اینکه امسال به لطف امام حسین (ع) اتفاقاتی افتاد که توانستیم یک بخش از کار را انجام دهیم، گفت: قصد داشتیم کل جاده نجف-کربلا را به صورت پانوراما از بالا عکاسی کرده و این عکس را در دنیا به عنوان طویل ترین عکس از عظیم ترین پیاده روی تاریخ مطرح کنیم.
باقری تصریح کرد: وقتی یک پانورامایی وجود دارد که ۸۰ کیلومتر ادامه دارد و تمام طول آن پر از مردم است، نشان می دهد که هیچ جای دنیا همچین چیزی سابقه نداشته و اتفاق نیفتاده است که یک جمعیت این چنینی به یک سمت برای یک زیارت و یا یک هدف راهپیمایی کنند.
وی اضافه کرد: امسال هم با یک سری تجهیزات راهی شدیم البته به دلیل محدودیت پرنده هلی شات که امکان پروازهای کوتاه مدت دارد و به سرعت باید باطری هایش تعویض شده و شارژکردن این باطری ها هم زمان بر است، انجام این کار در کل ۸۰ کیلومتر امکان پذیر نبود و ما توانستیم ۸ کیلومتر از آنرا تصویر پانوراما بگیریم.
باقری در خصوص منابع مالی برای ثبت این تصویر هم گفت: این کار با مشقت و سختی های زیادی از جمله کم بودن تعداد باتری و نداشتن حامی مالی انجام شد. هزینه های ما از مردم جمع آوری شده بود و این نذورات کسانی بود که در جریان این کار بودند و اعتقاد داشتند که این کار می تواند در دنیا تاثیرگذار باشد.
وی در بیان مشکلات اجرای طرح خاطرنشان کرد: تعداد باطری های ما محدود بود و طول پرواز این پرنده هم خیلی کم است. آفتاب و سایه شدن طول مسیر یکی دیگر از مشکلات بود. مشکل دیگر ازدحام جمعیت و ماشین بود و از آنجائی که ما باید پرنده را در حال عکاسی و تصویربرداری تعقیب کنیم، متاسفانه یک جاهایی به دلیل ازدحام جمعیت، نمی توانستیم پرنده را دنبال کنیم و مجبور بودیم کار را متوقف کنیم.
رئیس خانه عکاسان ایران با بیان اینکه مهمترین دغدغه ما این بود که اتفاقی برای زائران نیفتد، اظهارداشت: ترجیح اول ما این بود که روی سر مردم حرکت نکیم و در حاشیه جاده حرکت کنیم تا سقوط و اتفاق غیر منتظره ای نداشته باشیم.
وی گفت: با تمام هماهنگی هایی که شده بود در فاصله ۱۰، ۱۵ یا ۲۰ متر، پلیس، وزارت کشور و یا نیروهای مختلف عراقی که بالغ بر ۷ الی ۸ نوع نیرو بودند ما را متوقف می کردند و ما دوباره باید مجوزها را نشان داده و هماهنگی های لازم را انجام می دادیم که این کار به شدت زمانبر بود. ما در این ۳ الی ۴ روز که مردم در حال حرکت بودند، مدام با این مشکلات دست به گریبان بودیم.
باقری با بیان اینکه این پرنده (هلی شات) سه دقیقه پرواز می کرد و مجبور بودیم برای شارژ باتری یک ساعت و نیم در یک موکب کار را متوقف کنیم، افزود: سه باتری بیشتر نداشتیم و در نهایت با این مشکلات توانستیم از ۸ کیلومتر از این مسیر۸۰ کیلومتری، تصویر پانوراما بگیریم که این در مقابل جمعیت اربعین ناچیز است اما این کار تاکنون در دنیا اتفاق نیفتاده است.
رئیس خانه عکاسان ایران تصریح کرد: بهترین حالت ممکن برای این کار که خیلی کار را آسان می کرد، این بود که ما از هلیکوپتر استفاده کنیم. با هلیکوپتر می توانستیم در طول ۲ الی ۳ ساعت مسیر پانورامای خود را بدون هیچ یک از این محدودیت ها بگیریم و امکان این مسئله در دو سه سال اخیر حداقل غیر ممکن به نظر می رسید و به همین دلیل دیگر به نشدنی ها فکر نکردیم. به اینکه این کار در حد امکان اتفاق بیفتد فکر کرده و در نهایت توانستیم ۸ کیلومتر را بگیریم.
وی در خصوص امکان ثبت این عکس به عنوان یک رکورد در دنیا گفت: قاعدتاً این ظرفیت وجود دارد. ما هیچ جای دنیا تصویری نداریم که ۸ کیلومتر ادامه داشته باشد و در این ۸ کیلومتر، مردم و جمعیت حضور داشته باشند. تازه این ۸ کیلومتر از ۸۰ کیلومتر جاده نجف تا کربلا است و از جاده بغداد-کربلا، حله-کربلا و جاده های دیگر هم مردم می آیند.
وی خاطرنشان کرد: واقعیت این است که ملاک ثبت جهانی رکوردها جایی به نام گینس است که خیلی از چیزهای بی ارزش هم در آن ثبت می شود و واقعاً تردید داریم که این اتفاق باید در گینس هم ثبت شود یا خیر. خیلی از مسائل بی ارزش و بی مقدار هم در این رکورد ثبت می شود اما برای ما نکته مهم این است که بتوانیم در کشورهای مختلف دنیا این عکس ۸ کیلومتری را که در مقیاس کوچکتر چاپ می شود را به نمایش بگذاریم.
باقری تصریح کرد: این عکس ۸ کیلومتری در عرض ۳۰ متری جاده است و این مقیاس ۱.۱ آن است و اگر کمتر شود شاید حدود ۲ کیلومتر عکس باشد. این را باید در کشورهای مختلف دنیا با یک بیانیه که توضیحات محدودیت های ما و عظمت این پیاده روی در آن وجود دارد به نمایش بگذاریم و بگوییم با وجود آن محدودیت ها توانسته ایم بخش کوچکی از کل مسیر اربعین را عکاسی کنیم و شما ببینید که چه جمعیتی در حال حرکت به سمت کربلا برای زیارت امام حسین (ع) است.
وی افزود: قطعاً این اتفاق ارزشمند است و واقعاً با این پرنده انجام این کار بسیار سخت بود و امیدوارم برای سال آینده بتوانیم از هلیکوپتر استفاده کنیم و این اتفاق را در زمان بسیار کمتر و کیفیت بسیار بهتری ارائه کنیم و نتیجه بهتری داشته باشد.