مهدی عباسنژاد، مسئول «موکب کتاب اربعین» در کمیته فرهنگی آموزشی ستاد اربعین کشور درباره ضرورت ترویج و بسط کتابخوانی در راهپیمایی اربعین گفت: «موکب کتاب اربعین» با هدف ترویج فرهنگ و معارف اربعین حسینی و ترغیب اصحاب قلم و اندیشمندان به تولید آثار مکتوب در حوزه اربعین راهاندازی شد و از زمان راهاندازی کارهای خوبی در این راستا انجام شده است.
او ادامه داد: برای حرکت جهادی موکب کتاب اربعین ماموریتهای مختلفی تعریف شده که ازجمله آن میتوان به «جمعآوری آثار قلمی منتشره در حوزه اربعین»، «حمایت از تولید، چاپ و نشر کتب اربعینی بر اساس ضوابط اعلامی شورای علمی»، «برگزاری جلسات نقد و بررسی کتاب و مقالات مؤلفان»، «طراحی و تولید ویژهنامههای معرفی آثار مکتوب در حوزه اربعین و مباحث جلسات نقد و بررسی کتاب»، «برگزاری نمایشگاههای کتاب اربعین»، «تهیه و تولید کتاب صوتی اربعینی»، «برگزاری مسابقات کتابخوانی در حوزه اربعین»، «جلب مشارکتهای مردمی در نشر کتب اربعینی»، «دایرکردن موکب کتاب اربعین در مراسم اربعین، رسانهها در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی»، «راهاندازی موکب مجازی کتاب اربعین»، «انتخاب کتاب سال اربعین»، «برگزاری آیینهای تجلیل از مولفان کتب و صاحبان مقالات اربعینی» اشاره کرد.
او ادامه داد: در همین راستا، از سال قبل برای توسعه فرهنگ و معارف حسینی و حمایت از آثار مکتوب حرکت بزرگ اربعین، فراخوان اولین جایزه کتاب سال اربعین را در دستورکار قرار دادیم تا آثاری را که با مشورت صاحبنظران مورد بررسی قرار گرفته و بهصورت موضوعی دستهبندیشده را جمعآوری کنیم که این فرصت هنوز باقی است و علاقهمندان میتوانند آثار تولیدی خود از سال1400 به بعد را در حوزههای ششگانه زیر برای دبیرخانه این رویداد ارسال کنند:
۱. کتب ادبیات منظوم، منثور و داستانی
۲. کتب علمی، پژوهشی و پایانامه
۳. کتب ترویجی، تبلیغی و آموزشی
۴. فیلمنامه، نمایشنامه و نقد ادبی
۵. داستان و سفرنامه
۶.کتب کودک و نوجوان.
عباسنژاد همچنین اضافه کرد: یکی از پویشهای طراحیشده پویش عمود، عمود خاطره است؛ موکب کتاب اربعین با موضوع ثبت خاطرات در قالب خلق داستانکهای هزار کلمهای مورد نظر ماست که همه زائرین بهویژه نوجوانان میتوانند تجربه و خاطرات خود را از این سفر معنوی ثبت و برای ما ارسال کنند تا در قرعهکشی انگشتر و سنگ متبرک حرم امامحسین(ع) شرکت داده شوند؛ البته اثر آنها نیز در یکی از بخشهای کتاب سال اربعین قرار میگیرد.
او همچنین یادآور شد: امسال رونماییهای مختلفی از کتابهای مرتبط با اربعین داشتیم که طی مراسمی با حضور حمید احمدی، مسئول کمیته فرهنگی آموزشی ستاد مرکزی اربعین کشور رونمایی شد. کتابهای «قطرهای در امواج» سفرنامه اعظم بروجردی، مجموعه «شرارههای عشق و عطش»، «طریق العلما» که داستان ۴۰نفر از علما که از ۳۰۰سال قبل در پیاده اربعین شرکت کردند و همچنین مجموعه پنججلدی «الثقافة و الشعائر الحسینیه» را که سخنرانیهای دانشگاهیان در ایران و عراق است میتوان نام برد.
عباسنژاد بر استفاده از ظرفیتهای عظیم اربعین تاکید کرد و گفت: خیلی از زائران کتابهای حوزه اربعین را نمیشناسند، برای همین موکب کتاب اربعین اقدام به تولیدات رسانهای در قالب معرفی بیش از ۲۰کتاب با موضوع اربعین را در قالب تولیدات کوتاه و معرفی کتاب انجام داده که در فضای مجازی و شبکههای مختلف تلویزیونی پخش خواهد شد. یکی از کتابهایی که برای اولینبار رونمایی خواهد شد، کتاب «ماه» که عرض ارادت شاعرانهای است. این کتاب بهصورت تصویری تولید شده و ازسوی برخی از شاعران آیینی و مطرح ضبط و در حال تنظیمهای نهایی برای رونمایی است. برخی از این تولیدات امسال در شبکههای مختلف سیما در قالب ولههای کوتاه پخش خواهد شد. معتقدیم که اربعین فرصت بسیار مغتنمی برای همه زائران علاقهمند به خلق مکتوب است. این خود یک رسانه گویا در مقابل همه هجمههای دشمن و سکوت رسانهای برای انعکاس این حماسه و حرکت جهانی اربعین است، در واقع هر زائر در این پدیده جهانی یک راوی است «#راوی _اربعین».
او در پایان گفت: در انتها از همه علاقهمندان که آمادگی همکاری و خادمی افتخاری موکب کتاب اربعین را دارند دعوت میشود تا به جمع مروجان فرهنگ اربعین بپیوندند و ایدهها و پیشنهادات خود را برای ارتقای فعالیتهای موکب در میان بگذارند.